De Koppermaandagprent 2023 is gebaseerd op het handgemaakte autonome werk van de inmiddels 82-jarige ontwerper Henk Cornelissen. Hij werkte in de jaren ’60 voor grote ontwerpstudio’s in New York, Los Angeles en San Francisco, zoals Unimark International en Saul Bass. Naast zijn werk als ontwerper gaf hij ruim 30 jaar les op Kunstacademie St. Joost in Breda. Nadat hij in 1987 de eerste kerstzegel voor de PTT ontwierp, besloot Henk om alleen nog vrij werk te maken. In dit vrije werk staan patronen en structuren centraal. “Niet in zichzelf herhalende structuren, maar in structuren waarin toeval het regelmatige patroon doorbreekt.”

Opera heeft het ontwerp gemaakt voor deze Koppermaandagprent met het werk van Henk Cornelissen.

Koppermaandag was sinds de 15e eeuw een feestdag voor drukkers. Op de eerste maandag na Drie Koningen (6 januari) overhandigden leerling drukkers een bijzonder drukwerk aan de meesterdrukkers als proeve van vakbekwaamheid. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten als geschenk aan relaties gestuurd. Door het versturen Kerst- en Nieuwjaarskaarten ging het ritueel in de loop van de 20e eeuw verloren.

Graphic Matters, NPN Drukkers en Whynotcooperation blazen deze eeuwenoude traditie nieuw leven in! Ditmaal is het echter een oude meester die de jongere generatie zal inspireren.

andere projecten

Henk Cornelissen

website ontwerp

Raining Stories

boek ontwerp

Studio Job – Monkey Business

editorial, book design

COBRA

book, typography